Jūs esat šeit: Mēneša recepte Jūnija recepte. Zemeņu rulete ar vārīto krēmu

Jūnija recepte. Zemeņu rulete ar vārīto krēmu

E-pasts Drukāt PDF

Portāla Garšīgā Latvija recepte. Pierakstīja Sandra Ošiņa. Foto Valdis Ošiņš.

Jūnijā sākas vasaras vēderprieki ar visu ogu karalienēm – zemenēm. Salīdzinoši ātri un vienkārši var uzcept zemeņu ruleti ar vārīto krēmu. Ja laika pavisam maz, var izlīdzēties ar putukrējumu. Bet vārītais krēms ar zemenēm garšo tik labi, ka nešaubīgi iesaku iztērēt tās pārdesmit nepieciešamās minūtes.

Citās sezonās šo kūku var pildīt ar brūkleņu ievārījumu, avenēm, ķiršiem vai ko nu vēlaties. Ja kūku ēd mājās, var to rotāt pēc patikas grezni, krēma kārtai pievienojot augļu, ogu vai marmelādes gabaliņus, cukura pērlītes, šokolādes skaidiņas, cukura karameles rotājumus vai ogu mērces stīdziņas. Ja rulete jāved ciema kukulim, to var satīt papīrā vai pārtikas plēvē bez rotāšanas. Var kūku vienkārši pārkaisīt ar pūdercukuru.

Sastāvdaļas

Biskvītam

  • 6 olas
  • 6 ēdamkarotes cukura
  • 6 ēdamkarotes miltu
  • 1 citrona miza
  • cepamā plāts, cepamais papīrs, nedaudz sviesta papīra ieziešanai

Krēmam

  • 2 olas
  • 2 ēdamkarotes cukura olām + apmēram 2 ēdamkarotes sviestam
  • 2 ēdamkarotes miltu
  • 100 g sviesta
  • 1/2 krūzes piena (no 250 ml tilpuma krūzes)
  • šķipsna vaniļas cukura
  • pēc izvēles ēdamkarote stipra, aromātiska alkohola (ruma, brendija u. c.) vai daži pilieni ruma vai mandeļu esences
  • apmēram 500 g zemeņu
Dekorēšanai
  • zemenes
  • piparmētru vai bazilika lapiņas
  • ja nerotā ar krēmu, pūdercukurs pārkaisīšanai pēc izvēles

Pasniegšanai

  • nedaudz ar cukuru sablendētu zemeņu

Darba gaita

Olu dzeltenumus uzmanīgi atdala no baltumiem.

Dzeltenumiem pievieno cukuru.

Uz smalkās rīves sarīvētu citrona miziņu.

Dzeltenumus kuļ, līdz izveidojas bieza, putaina masa.

Masai pievieno un lēni iemaisa caur sietu izsijātus miltus.

Olu baltumiem pievieno šķipsniņu sāls un sakuļ stingrās putās.

Olu baltumu masai pievieno olu dzeltenumu un miltu masu.

Visu lēnām sacilā viendabīgā masā.

Pannā ieklāj cepamo papīru un ietauko ar sviesta piciņu. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 ºC. Mīklu lej uz cepamās plāts un vienmērīgi izlīdzina ar karoti vai lāpstiņu pa visu pannu. Liek karstā cepeškrāsnī un cep ~10 minūtes.

Biskvīta gatavību pārbauda ar koka irbulīti. Ja mīkla nelīp pie kociņa, biskvīts ir izcepies.

Kad biskvīts atdzisis, to apgriež otrādi uz dēlīša un papīru uzmanīgi noņem.

Krēms.

2 olas sakuļ ar 2 ēdamkarotēm cukura un 2 ēdamkarotēm miltu.

Uzvāra pienu un lēnā strūklā lej un iejauc olu masā.

Maisījumu pārlej katliņā. Katliņu liek uz plīts un ļoti lēni karsē (var arī ūdens peldē), nepārtraukti maisot, līdz masa top bieza un spīdīga, tad atdzesē.

Saputo sviestu ar atlikušo cukuru.

Kad masa kļuvusi viendabīga un cukurs ir izkusis, tai pievieno atdzisušo piena-olu masu.

Krēmu kārtīgi sakuļ, līdz tas kļūst gaisīgs.

Pēc vēlēšanās var pievienot karoti stipra aromātiska alkohola vai kādu esenci.Vēlreiz uzputo, un krēms ir gatavs.

Ja vēlaties rotāt arī ruletes virsu, krēmu sadala divās daļās – 2:3.

Apmēram 20 zemenes atliek malā rotāšanai, pārējās sagriež gabaliņos. Sagrieztās zemenes uzmanīgi iecilā lielākajā daudzumā krēmā (vai visā, ja ārpusi nerotā).

Uz biskvīta liek un izlīdzina zemeņu krēmu, no vienas malas atstāj nepārklātu joslu.

Sāk tīt biskvītu tā, lai brīvā mala paliek ārpusē. Satīto biskvītu nogulda uz salaiduma vietas.

Ja ārpusi nerotā (tā ir ērtāk, ja biskvītu paredzēts vest ciema kukulim), tas ir gatavs. Var arī kūku apkaisīt ar pūdercukuru vai arī pārziest ar atlikušo krēmu.

Kūku var rotāt ar mazām veselām zemenēm vai zemeņu šķēlītēm. Nobeigumā var zemenēm pievienot piparmētru vai bazilika lapiņas.

Griež šķēlītēs un pasniedz.