Jūs esat šeit: Mēneša recepte Maija recepte. Rabarberu plātsmaize.

Maija recepte. Rabarberu plātsmaize.

E-pasts Drukāt PDF

Recepti pierakstīja Sandra Ošiņa. Foto Valdis Ošiņš.

Pavasarim piestāv viss zaļais un kraukšķīgais. Pat plātsmaizi gribas ar svaigāku, skābenāku garšu. Mēs cepam dažādas rabarberu maizes, atkarībā no tā, cik laika un līdzekļu katru reizi varam atļauties.

 

Pamatrecepte mantota no mūsu vecmammas, ar laiku papildināta ar dažādām variācijām. Plātsmaizes pamatni gatavojam no rauga mīklas. Rabarberus svarīgi pēc sagriešanas apkaisīt ar cukuru, lai atsulojas, citādi pildījums būs par šķidru. Rabarberu maizei vislabāk der brūnais Demeraras cukurs, ja nav, var lietot balto.

Pats ātrākais un vienkāršākais variants – rabarberiem uz plāts pārlej ar skābo krējumu un cukuru sakultas olas un pārkaisa ar cukuru un kanēli. Ja pa rokai ir gana daudz sviesta un nav steigas, var saberzt drumstalas un pārkaisīt īsi pirms cepšanas beigām.

Vēl cits variants – pārlejamo masu gatavo no skābā krējuma, kas sakults ar olu dzeltenumiem un cukuru. Olu baltumus saputo atsevišķi ar šķipsnu sāls un uzmanīgi iecilā dzeltenumu  – krējuma masā. To pārklāj rabarberiem, pārkaisa ar cukuru un kanēli un nekavējoties šauj karstā krāsnī. Šādā veidā ceptai maizītei virspusē izveidojas plāna, kraukšķīga garoziņa. Ja uzglabāšanas vai pārvadāšanas nolūkos maizītes ievieto maisiņā vai slēgtā traukā, šis kraukšķīgums izmirkst.

Šajā reizē cepām garšīgo rabarberu maizi „trīs vienā” un rīkojām degustāciju. Uzvarēja maize ar drumstalām, bet arī citas tika atzītas par ļoti gardām.

Sastāvdaļas

Rauga mīklai

  • 370 g jeb 2 ½ tējas krūzes miltu (krūze 250 ml),
  • vēl nedaudz miltu pārkaisīšanai
  • 250 ml kefīra
  • 150 g sviesta
  • 25 g svaiga rauga
  • 4 ēdamkarotes cukura
  • šķipsniņa sāls
  • 5 kardamona pākstis jeb
  • ½ tējkarote malta kardamona

Drumstalām

  • 150 g sviesta
  • 150 g cukura
  • 150 g miltu
  • 1 citrona miziņa (pēc izvēles)
  • 1 paciņa vanilīna curkura (pēc izvēles)
  • kanēlis pārkaisīšanai
  • 400–500 g rabarberu
  • 200 g cukura

Pildījumam

  • 200 ml skāba krējuma
  • 3 olas
  • 3 ēdamkarotes cukura
  • šķipsniņa sāls (variantam ar putotiem olu baltumiem)

Pārkaisīšanai

  • cukurs
  • kanēlis

Pasniegšanai

Vaniļas mērce – gatavais maisījums, ko sajauc ar pienu, vai 1 lauku olas dzeltenums, 1 ēd. karote cukura un tējkarote vaniļas cukura uz 250 ml piena (mērci taisa pēc vajadzības – var ½ l vai 1l, mums parasti pietiek ar ½ litra).

Darba gaita

Raugam pievieno pa ēdamkarotei cukura, miltu un silta ūdens. Visu samaisa, līdz iegūta biezam krējumam līdzīga konsistence. Ļauj uzrūgt.

Kardamonu izloba no pākstīm un smalki saberž.

Palielā bļodā ber miltus, cukuru, sāli, kardamonu, pievieno kausētu sviestu un tik siltu kefīru, lai būtu patīkami rokām. Kad rauga masas apjoms ir dubultojies, arī to pievieno bļodā.

Visu mīca, līdz mīkla kļuvusi viendabīga un nelīp pie rokām.

Pārkaisa ar miltiem, pārklāj ar dvieli, novieto siltumā un atstāj rūgt uz laiku no 40 minūtēm līdz 1 stundai.

Rabarberus noskalo, nomizo (ja grib krāsainākas maizītes, var sārtās miziņas atstāt), sagriež, ber traukā un pārkaisa ar cukuru. Pa laikam apmaisa, līdz atdalās sula.

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 °C temperatūrai. Uzrūgušo mīklu liek ar cepamo papīru izklātā plātī, pārkaisa ar miltiem, izrullē vai izlīdzina ar rokām…

…veidojot pie malām mazu valnīti.

Rabarberiem nospiež lieko sulu un vienmērīgi pārkaisa mīklai.

Olas ar cukuru un krējumu bļodiņā nedaudz sakuļ ar dakšiņu vai putojamo slotiņu, lai veidojas viendabīga masa.

Pārlej rabarberiem.

Visbeidzot pārkaisa ar cukuru un kanēli un liek cepties apmēram 45 minūtes.

Variants ar atsevišķi putotu olu baltumu.

Olu dzeltenumus atdala no baltumiem. Dzeltenumus viegli saputo ar krējumu un cukuru.

Baltumus saputo ar šķipsnu sāls stingrās putās. Baltumus iecilā krējuma un dzeltenumu masā.

Masu pārklāj rabarberiem uz plāts.

Pārkaisa ar cukuru un kanēli, cep apmēram 45 minūtes.

Variants ar drumstalām.

Aukstu sviestu uz rupjās rīves sarīvē, pieber cukuru, vanilīna cukuru un miltus, pievieno uz smalkās rīves norīvētu citrona mizu. Miltus ātri saberž ar cukuru un sviestu, lai veidojas irdenas drupačas.

Kad maize cepusies pusstundu, pārkaisa drumstalas un cep vēl 15 minūtes.

Lai labi garšo!