Jūs esat šeit: Mēneša recepte Marta recepte. Sakņu sautējums

Marta recepte. Sakņu sautējums

E-pasts Drukāt PDF

Recepti pierakstījusi Sandra Ošiņa. Foto Valdis Ošiņš

Šis ēdiens savaldzina ar savu smaržu un krāsu buķeti. Kad ķiploki, sviests un burkāni sāk cepties, tūlīt kāds no bērniem iegriežas virtuvē noskaidrot, kad būs gatavs. Līdz šim to mūsu mājās labprāt ēduši arī bērnu draugi, kuru mammas allaž domājušas, ka viņu bērni vārītas saknes vispār neēd.  Nav tik svarīgas sakņu proporcijas, bet obligāti jābūt sasmalcinātiem, ceptiem ķiplokiem, saknēm jābūt smuki sagrieztām, un jāēd tūlīt pēc pagatavošanas, sildīts vai atdzisis nebūs tik labs.

 

Sastāvdaļas (var būt dažādas variācijas)

No šāda daudzuma paēdīs 4 izsalkuši cilvēki.

  • 3 burkāni
  • 2-3 daiviņas ķiploka
  • 1 kālis (ja liels, tad puse)
  • Gabals kāposta
  • Puse vidēja puķkāposta
  • Pāris saujas zaļo zirnīšu (ziemā var ņemt sasaldētus vai konservētus)
  • 6 kartupeļi
  • Eļļa un sviests cepšanai
  • Salds krējums vai piens - apm. 200ml
  • Sāls

Var pievienot apceptus liesus cūkgaļas gabaliņus, apceptus vistas filejas gabaliņus, apceptus sagrieztus cīsiņus vai desiņas. Ļoti garšīgi ēst šo sautējumu kopā ar kotletēm.

Darba gaita

Nomizo saknes. Liek katlā sviesta piku un pāris karotes eļļas, sasmalcinātu ķiploku un gabaliņos sagrieztus burkānus. Visu apcep zeltainu, bet ne pārāk ilgi - ķiploki sadegot kļūst rūgti. Pārlej ar ūdeni, uzvāra un sāk sautēt uz maza karstuma.

Ja pievieno vistas vai cūkgaļas gabaliņus, tas jādara šajā brīdī.

Saknes smalcina un pievieno secīgi pēc vārīšanas ilguma - vispirms kāpostu, tad kāli, puķkāpostu, kartupeļus, zaļos zirnīšus. Sautējot pa laikam apmaisa. Kad šķidrums būs novārījies mazāk un saknes mīkstas, pievieno saldo krējumu vai pienu, sāli pēc patikšanas.

Ja pievieno apceptas desiņas, tas jādara šajā brīdī.

Ja kartupeļu šķirne vārtot šķīst, kopējā konsistence būs vēl jo patīkamāka.

 

Īsts mājas ēdiens. Īpaši labi garšo no jaunajām saknēm vasarā un rudenī, bet siltu un sātīgu sajūtu radīs jebkurā gadalaikā.

Vairāk lasiet portālā Garšīgā Latvija